Ekmek

Bu tarif;

Çocukluğunda anneannesinin pişirdiği,

Yazın kaldığı butik otelin kahvaltı terasında yediği,

Egenin dağ köylerini gezerken bahçelerden tüten kokusuyla anılara daldığı mis gibi ev ekmeğini özleyenlere gelsin…

DSCN40846 bardak un – ben bu sefer 2 bardak mısır unu, 4 bardak buğday unu kullandım. Senin için ideal karışımı her seferinde farklı unları karıştırarak bulabilirsin. Tam buğday, çavdar, pirinç, yulaf…

Bir silme çorba kaşığından biraz daha az kuru maya

2-3 bardak ılık su

2-3 çorba kaşığı zeytinyağı

Unu geniş bir kabın içinde kuru maya ile karıştırıyoruz. Bu aşamada istersen bir çay kaşığı kadar tuz da ekleyebilirsin. Ben ekmeği biraz tuzlu sevdiğim için genelde tuz ekliyorum. Karışıma azar azar ılık su katarak kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.

Bu arada hamuru yoğururken ellerimizi ara sıra zeytinyağı ile ıslatıyoruz. Böylece hem hamur elimize fazla yapışmıyor, hem de ekmeğimiz mis gibi zeytinyağı kokuyor.

hamur

Yoğurma işlemi bittiğinde hamurun bulunduğu kabın üzerini kapatarak mayalanmasını bekliyoruz. Hamur iki katı kadar şiştiğinde – ki bu genelde 2-3 saat içinde oluyor – tekrar yoğurarak hamuru pişireceğimiz kabın içine koyuyoruz. Kabın kenarlarında ekmeğin pişerken rahatça kabarabileceği boşluklar kalmasına dikkat ediyoruz.

hamur3Hamuru pişeceği kaba aktardıktan sonra kısa bir süre daha (sıcak ortamda 15 dk kadar) üstü kapalı şekilde mayalandırdıktan sonra üzerindeki örtüyü kaldırıp 180-200 derece önceden ısıtılmamış fırında üstü ve altı kızarana dek pişiriyoruz. Ekmeği pişirirken fırının bir köşesine metal bir kap içerisinde su koymayı unutma:).

Ekmeği pişer pişmez fırından çıkarıp ters çevirerek havadar bir yerde soğumasını bekliyoruz.

Elimdeki malzemeye göre her seferinde farklı ekmekler pişiriyorum. Bazen içine ceviz, keçiboynuzu tozu, kavrulmuş nohut unu ya da yulaf da katıyorum. İlk denemelerim çok iyi değildi ama bu son yaptığım ekmek şahane oldu. Yalnız şunu söylemeden edemeyeceğim: Pişirdiğim en kötü ekmek bile dışarıdan aldığımdan kat kat daha lezzetliydi! İyi pişmiş, iyi kabarmış bir ev ekmeği ise, en iyi fırından alabileceğiniz en pahalı ekmekten çok daha lezzetli, sağlıklı ve ekonomiktir. Bir kere ev ekmeği kolay kolay  bayatlamıyor ve çok doyurucu oluyor. Verdiğim ölçülerle yapılmış bir ekmeği eşim ve ben dört günde ancak tüketebiliyoruz.

Evde ekmek yapmak ilk bakışta zahmetli gibi görünse de aslında çok kolay ve eğlenceli. Ekmeğini daha pratik bir şekilde pişirmek isteyenler için internette bir sürü değişik yöntemler ve tarifler var. Bunları inceleyerek ve farklı denemeler yaparak sen de kendine en uygun tarifi ve yöntemi bulabilirsin. Deneysel ol :):):).

Not:  İzmir’de yaşayanlar için Kemeraltı’ndaki Değirmen Ticaret‘i önerebilirim. Burada aklıma gelen gelmeyen her türlü maddeyi un haline getirebiliyorlar. mercimek, nohut, yulaf, kabak çekirdeği… Ayrıca şehir dışından isteyenlere de kargoyla gönderebiliyorlar sanırım.

About perilievren

sadece bir evren...
Bu yazı Yapıyorum, Yaşıyorum içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Ekmek için 2 cevap

  1. nurdanacar dedi ki:

    Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor. Uzun zamandır ben de evde ekmek yapmıyordum, ilk fırsatta deneyeceğim🙂 sevgiler…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s